Finska sauna

Kada pričamo o saunama prva asocijacija nam je prostorija od drveta unutar koje se nalaze drvene klupe različite visine. Temperatura vazduha u Finskoj sauni je 80-100 stepeni °C dok je vlažnost vazduha niska i iznosi 15-25% a može se povećati polivanjem aromatizovane vode na vrelo kamenje.

Boravak u sauni treba početi sedenjem na nižim nivoima kako bismo organizmu dali dovoljno vremena da se privikne na temperaturu a zatim možemo koristiti i klupe na višim nivoima na kojima je temperatura veća za par stepeni. Saune služe za opuštanje, uživanje i poboljšanje zdravlja .

Sauna sa slanim zidom ima antialergijsko i antiseptičko dejstvo na organizam korisnika. Takođe ima korisna biološka svojstva na disanje, odbrambeni i kardiovaskularni sistem i metabolizam . Preporučuje se asmatičarima i svima onima koji imaju problem sa hroničnim alergijama, depresijom, glavoboljom, nesanicom, slabom koncetracijom, neurozom . Pojačava imunitet i pospešuje lučenje hormona sreće ( serotonina).

Pre ulaska u saunu obavezno je tuširanje da bi se odstranila nečistoća i znoj a zatim se obrišite peškirom kako bi koža bila suva . Preporuka je da boravak traje 10-15 minuta i obavezno je sedenje na peškiru. Nakon izlaska iz saune tuširajte se prohladnom vodom počevši od ruku i nogu a zatim se osvežite zdravim voćnim napitkom ili vodom. Jedna seansa može imati najviše tri takva ponavljanja.

Karakteristike saune u okviru AquaFit Minaqua bazena

 • Dimenzije: 4037 x 2563
 • Kapacitet saune je 8 do 10 osoba
 • Temperatura vazduha 80 – 100°C, dok vlažnost vazduha iznosi 15% do 25%. Preporučuje se intenzivno zalivanje kamenja, jer se na taj način povećava procenat vlažnosti i jona u vazduhu, što deluje umirujuće na čovekov nervni sistem. Ovakva ,,mokra toplota” je zapravo najkorisnija.
 • Sauna je izrađena od kvalitetno odabrane lamperije od finskog aspena bez čvorova i smole
 • Kamenje u sauni je specijalno vulkansko kamenje Paraph sa Islanda
 • U sklopu saune nalazi se slani zid od himalajskih cigli
Ukoliko koristite saunu nakon teškog fizičkog rada lišićete sebe upale mišića jer toplota opušta napetost u njima.

Dokazano je da sauna povoljno deluje na probleme kao što su astma, alergije i bronhitis (osim kod akutnih stanja astme gde se ne preporučuje) tako što čisti sluznice nosa, grla i pluća i poboljšava krvotok disajnih organa.


U zimskom periodu sauna će vam pomoći u sprečavanju pojave gripa i prehlada jer česta izmena temperature jača imunološki sistem.

Pored navedenih benefita sauna će vam pomoći i u sagorevanju kalorija, ublažiće stres, ojačaće srce i kardiovaskularni sistem. Ima kozmetički i higijenski efekat jer dovodi do izbacivanja otrova i štetnih materija iz organizma putem znoja pa je koža posle upotrebe saune nežna i glatka.

Upotreba saune pre spavanja otklanja nesanicu i poboljšava kvalitet sna.

Saunu ne treba koristiti punog želuca a ni praznog. Puls mora biti normalan. Alkohol je strogo zabranjen pre upotrebe saune a po izlasku treba izbegavati sportske aktivnosti.

Trudnice, osobe sa teškim kožnim oboljenjima ,bolestima srca i krvotoka i visokim pritiskom ne bi trebalo da koriste saunu.

Još nekoliko korisnih saveta:

 • U saunu nemojte ulaziti gladni ili punog želuca, jer i jedno i drugo stanje previše opterećuje krvotok.
 • Nipošto nemojte konzumirati alkohol pre boravka u sauni.
 • Ako se pre saune bavite sportskim aktivnostima, sačekajte da se vaš puls vrati u normalu (oko sat vremena pre ulaska u saunu).
 • Nakon saune izbegavajte bilo kakve sportske i rekreativne aktivnosti, jer biste time mogli ozbiljno opteretiti krvotok.
 • U sauni koristite što veći peškir i obavezno sednite na njega.
 • Ko ne bi trebalo da koristiti saunu? Saunu ne bi trebalo da koriste osobe sa povišenim krvnim pritiskom, pace maker-om, srčani bolesnici, osobe sa izrazito niskim pritiskom, proširenim venama ili trombozom dubokih vena, osobe sa akutnim infekcijama, trudnice.