Kao jedan od najstarijih oblika lečenja , hidroterapija podrazumeva lagane pokrete i vežbe u vodi umerenog intenziteta. Njena primena u rehabilitaciji ima za cilj lečenje povreda ili oboljenja. Tokom hidroterapije jačaju se mišići celog tela a pokretljivost zglobova i cirkulacija pospešuju.

Kada smo bolni ili nam je umanjena snaga usled povrede ili oboljenja prija nam boravak u vodi . Vodena sredina dozvoljava izvođenje pokreta koji bi na suvom bili nemogući a pacijentima ta činjenica podiže samopouzdanje i jača psihu; podiže nivo endorfina  koji je prirodni analgetik i jača  imunitet. Hidroterapija tokom rehabilitacije ubrzava oporavak i ublažava bol pacijentima.  

Zbog gustine vode telo prividno gubi na težini i zato se kaže da smo u vodi lakši …opterećenje na zglobove gotovo da ne postoji a to sve dovodi do ublažavanja bolova. Vežbe u vodi se izvode bez opasnosti od povreda i opterećenja. 

Hidroterapija je od velike koristi nakon preloma, kod reumatskih bolesti, spazmi mišića,povrede mekih tkiva …..

Korišćenje hidroterapije kao dela fizioterapijskog tretmana ima mnoge prednosti kao što su : brži oporavak ,  bolja koordinacija i balans, podsticanje normalnog kretanja , povećan opseg pokreta zglobova ,mišićna snaga i izdržljivost se povećavaju ,   poboljšava se tehnika hodanja , smanjuje ukočenost , mišići se oslobađaju grčeva , nervi su stimulisani i raste ukupna pokretljivost , opušta ,smiruje…

U vodi smo lagani i rasterećeni . U vodi smo srećni . 

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad