Kneipp staza

Lekovita svojstva vode poznata su još od Hipokrata ( cca.460.pne-380.pne) . Rimljani su nadmašili grčka kupatila a idejnim tvorcem moderne hidroterapije ( terapije vodom ) smatra se Sebastian Kneipp ( 1821-1897 ) koji je svakodnevnim kratkim kupanjem u ledeno hladnom Dunavu uspeo sam da se izleči od tuberkoloze ,tada smrtonosne bolesti. Temperaturna razlika mu je pomogla da ojača imunitet i pobedi bolest tako da je na sopstvenoj koži dokazao da je voda lek .

Njegov sistem lečenja baziran je na naizmeničnoj upotrebi hladne i vruće vode za stimulisanje nerava, unutrašnjih organa i krvnih sudova.

Knajpove metode lečenja vodom su priznate i koriste se širom sveta ( najviše u Evropi i Aziji ) u kombinaciji s metodama zvanične medicine a najpoznatije su Kneipp staza i Kneipp terapija polivanem.

Kneipp staze ( korito / bazen ) sa toplom i hladnom vodom raspoređene su kružno ili kao dve uzdužne staze. Temperatura hladne vode je 15-20 C  a  tople 40-50 C dok se dubina staze kreće od  20-40 cm. Dno staze je prekriveno sitnim i krupnijim kamenjem , sa blagim ivicama, kako bi se sprečile povrede stopala prilikom hodanja.

Hodanje po kamenju stimuliše refleksne zone na stopalima a korača se tako što pri svakom koraku izvučete stopala iz vode i lagano ih uranjate u vodu.

Kružno kretanje naizmenično kroz toplu i hladnu vodu pospešuje cirkulaciju , umanjuju se problemi sa alergijama, reumom i organima za varenje. Poboljšanjem cirkulacije jačamo imunitet,koncentraciju, funkcije mozga te se generalno osećamo bolje i svežije .

 Kneipp staza izuzetno je dobra za osobe sklone oticanju nogu i svima onima koji imaju problema sa cirkulacijom u donjim ekstremitetima.

Kneipp  terapija polivanjem

Hidroterapeutske metode koje je bavarski sveštenik Sebastian Kneipp primenjivao, nakon što je njihovu delotvornost  prethodno dokazao na sopstvenom primeru izlečivši se od tuberkoloze, podrazumevaju naizmeničnu upotrebu tople i hladne vode.


Da je jednostavnost put ka savršenstvu dokazano je nebrojeno puta a to potvrđuje i Kneipp-ova  terapija polivanjem koja je izuzetno jednostavna a neverovatno delotvorna.


Dužina tretmana (polivanja) zavisi od osetljivosti organizma na nadražaje, temperature i načina polivanja . Temperatura je prilagođena korisniku i njegovom ličnom osećaju prijatnosti i opuštenosti.
Ipak, bolji rezultati i željeni nadražaji postižu se većom razlikom u temperaturi (39 stepeni topla i 15 stepeni hladna voda) a polivanje se izvodi u razmaku od 1.5 – 4 minuta.


Naizmenično polivanje istovremeno opušta i podstiče organizam.
Nervni sistem se harmonizuje, krvotok stabilizuje a ceo organizam postaje otporniji na prehlade i upale.


U tretman mogu biti uključeni svi delovi tela, pojedinačno ili zajedno. Lice i glava takođe mogu biti tretirani.


Naizmenično polivanje ruku dovodi do lakšeg i dubljeg disanja i podstiče krvotok u gornjem delu tela, posebno u srcu .


Kod zdravstvenih tegoba povezanih sa glavom (glavobolja, migrena, vrtoglavica, gubitak ravnoteže, oštećenje vida i sluha) preporučuje se terapija naizmeničnog polivanja lica, dok naizmenično polivanje kolena smiruje i jača kardiovaskularni sistem. Izuzetno je korisno za mesečare i za kolena starijih osoba istrošena zbog artroze , za teške i umorne noge s proširenim venama i za opterećena bolna stopala.


Polivanje bedara se definiše kao produženo polivanje kolena i izuzetno je korisno kod artroze zglobova, kukova, bola u nozi i upale mišića.


Terapija polivanjem celog tela je najefikasnija za osobe osetljive na hladnoću. Moguće je korigovati terapju u smislu da se polivanje hladnom vodom sprovede samo na kraju ili da hladna voda bude umerene temperature (24-26 C) dok postoji i opcija da uključivanje hladnog polivanja bude samo delimično.


Sve opcije se prilagođavaju potrebama osobinama korisnika terapije.