Prema navodima SZO ( Svetske zdravstvene organizacije ) iz 2017. god više od 300 miliona ljudi u svetu boluje od depresije i taj broj konstantno raste . Tokom pandemije broj obolelih od depresije se povećao 10 puta . Ali mi imamo sjajne vesti !

Istraživanja su dokazala da plivanje daje isti efekat kao i antidepresivi . Plivanjem štitite mozak od depresije. Ako ste mislili da plivanjem trenirate samo telo ,varate se . Plivanjem trenirate i mozak !

Redovno plivanje povećava protok kiseonika u ćelije mozga i donosi duševni mir .

Dakle moguće je za milione obolelih od depresije da se samoizleče redovnim plivanjem . Zar to nije sjajna vest ?

Nakon programa vežbanja koji je trajao 4 meseca naučnici sa univerziteta u SAD-u dokazali su odsustvo ili izuzetno umanjene simptome depresije kod 65% pacijenata. Efekat terapije javlja se nešto kasnije u odnosu na medikamente ali se zadržava znatno duže od dejstva antidepresiva .

Tokom naučne studije univerziteta u Teksasu potvrđeno je kod skoro 50% pacijenata da redovno plivanje povećava efekat antidepresiva u istoj meri kao uzimanje drugog antidepresiva.

Najveća zasluga u borbi sa depresijom pripada endorfinu koji se oslobađa u telu tokom plivanja a deluje kao antidepresiv .

Ukoliko i Vi želite da kažete zbogom antidepresivima počnite da praktikujete redovno plivanje .

 

Promenite rutinu….zaplivajte !

 

Izvor : https://www.rtv.rs/sr_lat/zivot/zdravlje/svakodnevnim-plivanjem-protiv-depresije_1045033.html

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad