Dok plivate I zabavljate se  ( ili opuštate ) istovremeno radite mnoge korisne stvari za svoje telo . Plivanje nosi titulu najzdravije sportske aktivnosti I kroz zabavu vam donosi mnoštvo dobrobita.
Velika je razlika između aktivnosti na tlu I u vodi a za to je odgovorna gustina vode I upravo zbog nje je efekat plivanja ili vežbanja u vodi drugačiji,bolji .
Promene koje će vam plivanje doneti :
Mišići
Plivanje aktivira sve mišićne grupe a oni se u vodenoj sredini bolje I jače oblikuju usled otpora vode. Plivanjem se najbrže podstiče mišićna aktivnost a zatim telo počinje da sagoreva veći broj kalorija I topi masne naslage . Tako se plivanje može nazvati I treningom u vodi uz otpor snage.
Koža
Koža je naš najveći organ I svakako da nam je bitan njen izgled .Plivanje širi krvne sudove I podstiče cirkulaciju . Krajnji efekat je glatka I zategnuta koža na kojoj će vamzavideti. Ovo je najveća spoljna promena koju ćete uočiti nakon samo 2-3 nedelje redovnog plivanja.
Srce
Pored toga što jača vidljive mišiće na telu plivanje jača I naš najvažniji mišić – srce .  Kako je plivanje aerobna vežba doprineće I boljem protoku krvi kroz organizam I smanjiti pojavu zapaljenskih procesa u organizmu kao I pojavu koronarnih I srčanih bolesti kod žena za 30-40 % .
Pluća
Primetićete I sami da se ritam disanja menja tokom plivanja. Pluća dobijaju više kiseonika . Iz tog razloga se plivanje preporučuje osobama koje pate od bolesti disajnih puteva poput astme I bronhitisa. Naučna istraživanja su dokazala da plivanje ublažava simptome a istovremeno poboljšava opšte stanje bolesnika . Kod zdravih osoba uticaj se ogleda u jačanju kapaciteta I unapređivanju pravilnog disanja.
Mozak
Naučno je dokazan pozitivan uticaj plivanja na nervne ćelije u mozgu . To funkcioniše tako što dok plivamo naš organizam zamenjuje stare, stresom uništene ćelije , novim ćelijama. Tokom plivanja udišemo više kiseonika . Kiseonik I krv dolaze do mozga I čine da budemo usredsređeni I budniji. Poboljšavaju se funkcije mozga. Plivanjem se oslobađa endorfin , poznat kao hormon sreće jer podstiče dobro raspoloženje , čini nas optimističnim I vedrim , podstiče euforiju I oslobađa nas stresa …

Uz bolje telesno zdravlje  ovo je više nego dovoljna motivacija da vam plivanje postane navika.
What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad