Iako je većini vas poznata činjenica da plivanje pozitivno utiče na fizičko i mentalno zdravlje postoje neki „skriveni benefiti „ koji nisu tako uočljivi a koje želimo ovom prilikom da istaknemo.

Plivanje kao sport uči nas timskom radu i posvećenosti.

Redovno plivanje ima veoma pozitivan uticaj na mentalno zdravlje jer leči anksioznost, depresiju i veliki broj mentalnih oboljenja .

1)    Tokom plivanja dolazi do oslobađanja endorfina koji deluje kao prirodni analgetik i smanjuje percepciju bola. Serotonin zajedno sa endorfinom stvara osećaj sreće i zadovoljstva a vaš organizam se tada lakše bori sa stresom .

2)    Dok plivate pravite predah od svakodnevnih briga i obaveza.Vaš um je fokusiran na disanje,druge plivače,krugove plivanja, brzinu…tako da u njemu nema prostora za probleme.

3)    Plivanje vas tera da ravnomerno dišete i na taj način vežbate pluća. Tako vam pomaže u opuštanju, eliminisanju toksina i snižavanju pritiska .  Slobodan stil plivanja je idealna vežba za sve one koji su zaboravili kako se pravilno diše.

4)    Plivanjem se uspešno borimo protiv mentalnih bolesti kao što su anksioznost i depresija.  Veliki broj studija potvrđuje da se tokom vežbanja stvaraju novi neuroni hipokampusa-dela mozga koji je ključan za pamćenje, učenje i emocije.

5)    Verovatno vam je dobro poznata izreka da voda smiruje ( opušta ) .

Zašto je tako ? 

Ako se podsetimo da 70 % našeg tela čini voda i 75% ukupne zemljine površine onda je sasvim logično zašto naš um momentalno reaguje pozitivno kada smo blizu vode .  Istraživanja su takođe dokazala da boravak pored vode ( u, na ,pod vodom ) povoljno deluje na naš um i telo tako što umanjuje stres i anksioznost, donosi nam osećaj sreće i zadovoljstva, smirenost,pravilno disanje ,bezbedne i korisnije vežbe.

6)    Plivanje je vrsta aktivnosti koja angažuje sva naša čula : vid, miris, zvuk,dodir… U takvim uslovima „ bez tehnike i malih ekrana „ razvija se kreativnost i dolazi do ublažavanja stresa. 

Kretanje vode stvara osećaj masaže na telu i pomaže u oslobađanju nagomilane napetosti .  

Kako plivanje utiče na vas  ? 

Izvor : https://www.swimmingworldmagazine.com/news/feeling-blue-go-for-a-swim-for-these-6-mental-health-benefits/

What's your reaction?
0Cool0Bad0Lol0Sad